25 Μαρ 2013

Στις γειτονιές του Πέραν…


O Αθλητικός Σύλλογος Πέρα ή Beyoğlu Spor Kulübü τουρκιστί, αποτελεί έναν από τους δύο εναπομείναντες αθλητικούς συλλόγους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης.


  
Το έτος 1877 ιδρύθηκε ο Αθλητικός Σύλλογος "Ερμής" στο Πέρα με σημαντική αθλητική δραστηριότητα. Αργότερα και συγκεκριμένα το 1914 έλαβε χώρα η ίδρυση της "Ελληνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου" του Πέρα (Πέρα Κλουμπ), της οποίας τη φανέλα φόρεσε ο θρυλικός Κώστας Νεγρεπόντης. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή διαλύθηκαν αυτοί οι σύλλογοι και τη θέση τους πήρε ο "Αθλητικός Σύλλογος Πέρα" που ιδρύθηκε το 1923. Τα χρώματα του συλλόγου είναι το κίτρινο και το μαύρο.


Ο σύλλογος αρχικά είχε μόνο τμήματα ποδοσφαίρου και γυμναστικής, και στη συνέχεια οργανώθηκαν τμήματα πάλης και πυγμαχίας. Το 1926 δημιουργήθηκαν τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ. Το τμήμα βόλεϊ υπήρξε από τα κορυφαία στην Τουρκία τις δεκαετίες του 1940 και 1950, κερδίζοντας αρκετά πρωταθλήματα. Το τμήμα ποδοσφαίρου κατέλαβε την 5η θέση στο τοπικό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης το 1945, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 αγωνιζόταν στην τουρκική Σούπερ Λίγκα. Επίσης πολλοί αθλητές του συλλόγου διακρίθηκαν σε διεθνές επίπεδο, όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην άρση βαρών Χρήστος Ιακώβου.









O A.Σ. Πέρα έχασε μέρος των φιλάθλων του λόγω του μεγάλου Λευτέρη Αντωνιάδη που φόρεσε τη φανέλα της Φενερμπαχτσέ και μεσουρανούσε τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Επίσης έχανε πολλούς υποστηρικτές εξαιτίας της συνεχούς ελάττωσης του ελληνικού πληθυσμού της Πόλης, ιδιαίτερα λόγω των απελάσεων του 1964.





Το 2004 η ΑΕΚ επισκέφτηκε τα γραφεία του Α.Σ. Πέρα στα πλαίσια των εορτασμών για τα 80χρονα της.




Σήμερα ο ιστορικός σύλλογος διαθέτει τμήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, σε ερασιτεχνικό επίπεδο. H ομάδα ποδοσφαίρου συμμετέχει σε τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης και αγωνίζεται σε γήπεδο χωρητικότητας 4.200 θέσεων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: