27 Μαρ 2013

Στους "8" του Πρωταθλητριών!


Η ΑΕΚ τη σεζόν 1968-69 κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης! Η Ένωση ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε σε προημιτελικό Ευρώπης, και μάλιστα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.


Ο Δικέφαλος είναι η μοναδική ομάδα της Ελλάδας που έχει αγωνιστεί στα προημιτελικά και των τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Το 1968-69 έφτασε στους "8" του Πρωταθλητριών, το 1976-77 στους "4" του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και τις σεζόν 1996-97 και 1997-98 στους "8" του Κυπέλλου Κυπελλούχων που έχει καταργηθεί.

Γυρνώντας πίσω στο 1968-69, προπονητής της ΑΕΚ ήταν ο μεγάλος Μπράνκο Στάνκοβιτς. Παρέμεινε στον πάγκο της Ένωσης πέντε χρόνια και συνέδεσε το όνομά του και με την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1971.

Α' γύρος

Στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης η ΑΕΚ αντιμετώπισε τη Jeunesse Esch Λουξεμβούργου και δε δυσκολεύτηκε να πάρει την πρόκριση.

* ΑΕΚ - Jeunesse Esch 3-0

(24' Παπαϊωάννου, 56' Παπαγεωργίου, 58' πεν. Καραφέσκος)

Αγωνίστηκαν: Μανιατέας, Βασιλείου, Σκευοφύλαξ (46' Σταθόπουλος), Βεντούρης (46' Σεβαστόπουλος), Παπαγεωργίου, Σοφιανίδης, Συμιγδαλάς, Ιορδάνου, Καραφέσκος, Παπαϊωάννου, Σταματιάδης.

Δείτε στιγμιότυπα του αγώνα με τη Jeunesse Esch στο στάδιο Καραϊσκάκη ΕΔΩ

* Jeunesse Esch - ΑΕΚ 3-2

(6' Χόφμαν, 43' Ντρουέ, 83' Λάνγκερ - 16', 35' Βεντούρης)

Αγωνίστηκαν: Μανιατέας, Βασιλείου (8' Σταθόπουλος), Σοφιανίδης, Σκευοφύλαξ, Συμιγδαλάς, Ιορδάνου, Καραφέσκος, Σταματιάδης, Παπαγεωργίου, Παπαϊωάννου, Βεντούρης.

Β' γύρος

Στο δεύτερο γύρο η Ένωση κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Akademisk Boldklub Δανίας. Στη ρεβάνς στη Δανία, Έλληνες φίλαθλοι διέκοψαν τον αγώνα μπαίνοντας για λίγο στον αγωνιστικό χώρο, "διαδηλώνοντας" κατά της χουντικής κυβέρνησης της Ελλάδας. Έμμεσα ωφελήθηκε ο δικέφαλος από τη διαμαρτυρία, γιατί ανακόπηκε ο ρυθμός της ομάδας της Δανίας που είχε την υπεροχή στον αγωνιστικό χώρο. Τελικά η ΑΕΚ κατάφερε και πήρε τη νίκη με 0-2 και την σπουδαία πρόκριση που είχε γίνει δύσκολη υπόθεση μετά το 0-0 της Νέας Φιλαδέλφειας.

* ΑΕΚ - Akademisk Boldklub 0-0

Αγωνίστηκαν: Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Μπαλόπουλος, Σταθόπουλος, Βασιλείου, Σκευοφύλαξ, Καραφέσκος, Νικολαΐδης, Σταματιάδης, Παπαϊωάννου, Βεντούρης.

ΑΕΚ - Akademisk Boldklub 0-0

* Akademisk Boldklub - ΑΕΚ 0-2

(26' Σταματιάδης, 80' Παπαϊωάννου)

Αγωνίστηκαν: Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Μπαλόπουλος, Σταθόπουλος, Βασιλείου, Σκευοφύλαξ, Καραφέσκος, Νικολαΐδης, Σταματιάδης (73' Συμιγδαλάς), Παπαϊωάννου, Πομώνης (57' Σεβαστόπουλος).

Προημιτελικά

Η Ένωση στους "8" της διοργάνωσης βρέθηκε αντιμέτωπη με την ισχυρή Spartak Trnava Τσεχοσλοβακίας. Η ΑΕΚ πάλεψε για την πρόκριση αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

* Spartak Trnava - ΑΕΚ 2-1

(27' Γιάραμπακ, 43' Κάμπατ - 60' Σεβαστόπουλος)

Αγωνίστηκαν: Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Μπαλόπουλος, Σταθόπουλος, Βασιλείου, Σκευοφύλαξ, Καραφέσκος, Σεβαστόπουλος, Νικολαΐδης, Παπαϊωάννου, Σταματιάδης (46' Βεντούρης).

* ΑΕΚ - Spartak Trnava 1-1

(77' Παπαϊωάννου - 22' Σβετς)

Αγωνίστηκαν: Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Μπαλόπουλος, Σκευοφύλαξ, Σταθόπουλος, Βασιλείου, Καραφέσκος (46' Συμιγδαλάς), Νικολαΐδης, Βεντούρης, Παπαϊωάννου, Σταματιάδης (46' Πομώνης).

Δείτε στιγμιότυπα του αγώνα με τη Spartak Trnava στο στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: